Pomidor

Pomidor

Postprzez Shiva » Cz maja 26, 2011 7:09 am

Pomidor jest jednoroczną rośliną warzywną, należącą do rodziny psiankowatych. Owocami są duże, soczyste czerwone jagody. Kształt zależy od gatunku, ale najczęściej jest kulisty lub lekko spłaszczony. Średnica przeciętnie wynosi ok. 5 cm, choć zdarzają się okazy znacznie większe. Znane są także odmiany o żółtym, pomarańczowym, zielonym a nawet czarnym zabarwieniu. Uprawa pomidorów jest bardzo popularna, wpływa na to w dużej mierze stosunkowa łatwość hodowli.

WYBRANE ODMIANY

Ryton
Odmiana wczesna, samokończąca. Owoce kuliste, średniej wielkości, do bezpośredniego spożycia i na przetwory.
Awizo
Średnio wczesna odmiana, samokończąca. Owoce średniej wielkości, wydłużone, duża zawartość witaminy C.
Pokusa
Odmiana wczesna, wysoka. Bardzo długie grona drobnych czerwonych owoców.
Pinokio
Odmiana wczesna, karłowa, plenna, drobnoowocowa. Owoce pomarańczowe, kuliste, bardzo słodkie.
Maskotka
Odmiana bardzo wczesna, bardzo plenna, drobnoowocowa. Owoce czerwone, lekko wydłużone.

ZBIORY
Rozpoczynają się w lipcu i kończą w październiku. Zbiera się tylko owoce w pełni dojrzałe, gdyż zielone są trujące. Jeśli jednak zbierzemy zielone, można odłożyć je, by same dojrzały.

GLEBA
Pomidory wymagają gleby lekkiej, próchnicznej i zasobnej.

UPRAWA
Stanowisko pod uprawę pomidorów powinno być w miejscu dobrze nasłonecznionym. Najlepiej siać w szklarni pod koniec lutego lub na początku marca, później przepikować do doniczek, a od końca kwietnia sadzić pod osłonami, w gruncie dopiero w drugiej połowie maja. Pomidory wymagają codziennego, obfitego podlewania od dołu. Właściwy rozstaw roślin wynosi 50 × 80 cm. Pamiętajmy, że co roku trzeba zmieniać stanowisko uprawy.

PIELĘGNACJA
Zabiegi pielęgnacyjne zakładają przywiązywanie roślin do palików w celu usztywnienia. Pędy wyrastające w kątach liści (tzw. wilki) trzeba regularnie wyłamywać. Z chwilą zawiązania się owoców w 4.-5. gronie uszczknąć wierzchołek pędu głównego (wyjątek: pomidory samokończące, karłowe). Należy usuwać dolne, zasychające liście. Wskazane jest również zasilać kompostem lub nawozem wieloskładnikowym w maju oraz lipcu.

Cięcie

Bardzo ważnym zabiegiem w uprawie pomidorów wysokich jest dokładne ich cięcie. Zależą od tego: wielkość owoców, pora owocowania oraz obfitość zbioru. Jeżeli chcemy cieszyć się świeżymi owocami jak najwcześniej, wówczas prowadzimy jeden pęd (wyłamujemy wszystkie boczne pędy, zanim osiągną długość 10 cm). Przy takim sposobie cięcia na pędzie pozostają jedynie 3 grona.
Chcąc prowadzić krzak na 2 pędy, pozostawiamy oprócz głównego jeszcze 2 boczne, wyrastające tuż nad gronem kwiatowym. Plon zebrany z krzewu prowadzonego w ten sposób pojawi się później jednak znacznie większy. Krzewów pomidorów, pochodzących z odmian karłowych nie przycinamy.

Nawożenie

Podczas sezonu należy pomidory zasilać 3 razy roztworem nawozu mineralnego. Po raz pierwszy dokonujemy tego zabiegu w okresie 10 dni od posadzenia, następnie, gdy widoczne są zawiązki owoców, po raz ostatni kiedy owoce zaczynają dojrzewać.


WSKAZÓWKI
1. Zebrane plony nadają się do zamrażania.
2. Możliwa jest także uprawa w doniczce.
3. Największy efekt daje uprawa pod osłonami.
4. Pomidory karłowe i drobnoowocowe nadają się do uprawy na balkonie, tarasie lub w skrzynkach.

Obrazek
Avatar użytkownika
Shiva
Naczelny Moderator
 
Posty: 691
Dołączył(a): Pn lut 28, 2011 11:17 pm
Kasa: 736.30 Punkty
Bank: 4,659.80 Punkty
Podziękował : 11 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Re: Pomidor

Postprzez Pac » Śr cze 01, 2011 3:05 pm

:tshy: Takie wiadomości to ja też mam dzięki google :tshy: :

Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą zgubić kilka kilogramów. Pomidory aż w 93 proc.
składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. W 100 g znajduje się ok. 15 kcal. Dodatkowo zawierają błonnik, który na
długi czas zapewnia uczucie sytości. Moczopędny potas ułatwia pozbywanie się nadmiaru wody z organizmu.

Ale dzięki pomidorom możemy być nie tylko szczupli - bardzo korzystnie wpływają one również na stan naszej skóry.
Witamina C zwiększa stopień jej dotlenienia oraz wzmacnia drobne naczynia krwionośne. Zapobiega też nadmiernej
łamliwości włosów i ich wypadaniu. Witamina E chroni przed powstawaniem zmarszczek i przedwczesnym starzeniem się.
Korzystnie na urodę wpływa nie tylko dieta pomidorowa. Warto wiedzieć, że smarowanie twarzy czy rąk sokiem z tych
warzyw rozjaśnia przebarwienia oraz łagodzi zmiany trądzikowe. Ale zanim przeprowadzisz kurację, sprawdź wcześniej,
jak zareaguje twoja skóra. Odrobiną soku posmaruj wewnętrzną stronę przedramienia. Jeśli w ciągu godziny nie pojawi się
zaczerwienienie, możesz używać pomidorów również jako kosmetyku.
:thgoof: Niekiedy mogą zaszkodzić :thgoof:
Avatar użytkownika
Pac
Przyjaciel
 
Posty: 763
Dołączył(a): N sie 22, 2010 11:11 pm
Kasa: 5,557.00 Punkty
Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 10 razy

Re: Pomidor

Postprzez adminka » Pt cze 03, 2011 6:45 pm

pomidory chronią przed nowotworami.
jedzmy nawet jesli nie lubimy

uprawa pomidora w wiadrze :D
ochrona przed nornicami :P

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Avatar użytkownika
adminka
Administrator
 
Posty: 2393
Dołączył(a): N maja 23, 2010 1:16 pm
Kasa: 24,093.30 Punkty
Podziękował : 79 razy
Otrzymał podziękowań: 42 razy

Re: Pomidor

Postprzez gabikk74 » Wt sie 23, 2011 9:36 am

przepis na pomidory w galarecie :
2,5 kg pomidorów
3-4 duże cebule
Zalewa
10 dkg żelatyny
3 łyżki cukru
2 łyżki soli
7 łyżek octu
1 litr wody
Ziele angielskie , liście laurowe , czosnek do smaku .
W 0,5 l przegotowanej ostudzonej wodzie rozpuścić żelatynę , wlać do zalewy . Cebulę pokroić w grubą kostkę i na chwilę zasolić ( lub zblanszować ) .Pomidory i cebulę wkładać na przemian do słoików , zalać zalewą . Pasteryzować 5 minut .
Do nieco większych pomidorów w przepisie jest 1 litr i szklanka wody .
Avatar użytkownika
gabikk74
 
Posty: 145
Dołączył(a): N maja 23, 2010 8:49 pm
Kasa: 1,681.40 Punkty
Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Re: Pomidor

Postprzez aldzik » Śr lut 22, 2012 7:24 pm

Bakteryjna cętkowatość pomidorów
Czynnikiem etiologicznym choroby określonej jako bakteryjna cętkowatość pomidorów jest bakteria Pseudomonas syringae. Bakteria ta najczęściej atakuje rośliny rosnące na uprawach polowych, ale zdarza się również pod osłonami. Niestety ofiarą cętkowatości często pada również papryka, rosnąca w pobliżu zainfekowanych pomidorów.

Objawy choroby występują na wszystkich częściach nadziemnych rośliny. Na powierzchni pędów i liści pojawiają się ciemnozielone wodniste plamy, które z czasem brunatnieją. Plamy są otoczone żółtą obwódką, mają nieregularny kształt i około 2 mm średnicy. Podobna sytuacja występuje na zielonych owocach (choć często nie widać żółtej obwódki).

Infekcja zwykle rozpoczyna się od pozostawionej w ziemi chorej części rośliny lub nasiona. Bakterie łatwo wnikają poprzez aparaty szparkowe (oraz różnego rodzaju rany). Szczególnie sprzyjająca jest dla nich deszczowa pogoda (jako uwicione bakterie gramujemnie, świetnie przemieszczają się w wodzie). Optymalna temperatura rozwoju choroby to około 20 – 25 stopni.

Jeśli chcesz zapobiec występowaniu tej choroby musisz przestrzegać zasady by nie uprawiać roślin z rodziny psiankowatych na tym samym polu przez następne 3 lata. Jeśli prowadzisz hodowlę pod folią lub w szklarni, pamiętaj by przed sezonem dokładnie odkazić podłoże oraz sprzęty (np. preparatem Nemazin 97 FG).

Usuwaj zawsze zainfekowane nasiona i chore siewki, a tuż przed wysadzeniem, opryskaj rozsadę preparatem miedziowym (np. Miedzian 50 WG). Korzystnie jest również stosować profilaktycznie preparat będący wyciągiem z grejpfruta (np. Grevit 200 SL lub Biosept 33 SL). Pomocne jest również opryskiwanie preparatem Biochicol 20 PC. Możesz też sporządzić specjalną mieszankę ochronną złożoną przykładowo z preperatów: Miedzian 50 WG + Bravo 500 SC (lub Gwarant 500 SC) + mocznik. Pamiętaj jednak, że niektóre wczesne odmiany pomidorów szklarniowych mogą być wrażliwe na poparzenie takimi mieszankami, więc dokładnie sprawdź swoje rośliny!
Avatar użytkownika
aldzik
 
Posty: 75
Dołączył(a): So maja 29, 2010 2:51 am
Kasa: 7,879.20 Punkty
Podziękował : 13 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Re: Pomidor

Postprzez dziubek » Pt maja 04, 2012 2:51 pm

Jeżeli niedawno posadzonym krzaczkom pomidorów zaczynają żółknąć liście należy spryskać rośliny mlekiem i wodą zmieszanym w stosunku 1:1.Po takim zabiegu rośliny bardzo szybko odzyskują piękne liście.
dziubek
 
Posty: 49
Dołączył(a): Śr maja 26, 2010 10:28 pm
Kasa: 22,485.90 Punkty
Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz


Powrót do Dział Warzywny



Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron